Kovid bolnica u Surdulici moći će da primi 30 pacijenata, moguće prošrenje kapaciteta do 63 mesta ; foto flickr.com Governor Tom Wolf

U Surdulici počela da radi kovid bolnica, mesta za 30 pacijenata

Kovid bolnica u Surdulici, čije je otvaranje zbog pogoršane epidemiološke situacije na jugu najavio u subotu, 27. ministar zdravlja Zlatibor Lončar, počinje da radi danas, potvrdio je za Južne vesti direktor Specijalne bolnice za plućne bolesti. Bolnica će za sada moći da primi 30 pacijenata pozitivnih na virus korona.

Prema rečima direktora Specijalne bolnice Slaviše Kostića, kovid bolnica nalazi se u posebnoj zgradi, koja je deo Stacionara, a drugi deo Specijalne bolnice radiće u redovnom režimu.

Danas je stigao dopis iz Ministarstva i bolnica je otvorena sada, tek počinjemo da primamo pacijente. Opreme imamo dovoljno, kapaciteti su za početak 30 mesta, sa tendencijom proširenja do 63 – rekao je Kostić.

Kovid bolnica u Surdulici otvorena je zbog pogoršanja epidemiološke situacije na jugu, a kako bi se rasteretili Vranje i Leskovac.

Za 5 dana, od 19. do 23. juna virus je potvrđen kod 64 osobe iz Vranja, od 79 uzorka koji su 24. i 25. poslati na analizu 24 osobe su pozitivne na kovid, a samo tokom vikenda virus je potvrđen kod 32 osobe, od 84 uzoraka. Ukupan broj obolelih Vranjaca se ne zna jer se u vranjskom Zavodu za javno zdravlje ne javljaju Južnim vestima, a na sajtu Ministarstva zdravlja od 10. juna ne objavljuju broj obolelih po gradovima.

Kapaciteti kovid bolnica u Vranju su popunjeni, a hospitalizovano je više od 100 pacijenata.

Imajući u vidu naglo povećenje broja obolelih, Gradski štab za vanredne situacije u Vranju zahtevao je od Kriznog štaba uvođenje restriktivnijih mera u gradu, ali do sada nije potvrđeno da li će se u Vranju ili nekom drugom gradu na jugu opet proglasiti vanredna situacija.

Opštoj bolnici u Leskovcu, kovid centru za Jablanički i Pčinjski okrug, hospitalizovano je 55 pacijenata pozitivnih na virus korona.

Autor:Milica Dejanović
Izvor:Južne vesti

Докладвай за грешка на тази страница!

  captcha

  За Александър Димитров

  Aлександър Димитров, роден през 1972 г. в Босилеград, икономист по образование, дълги години работи в неправителствения сектор, участва и организира много събития с културно-образователна цел. Медиите са винаги били предизвикателство в неговата работа, през 2002 г. успява да направи почти невъзможното, след едногодишна работа под негово ръководство в Босилеград започва да работи първата кабелна ТВ в Вранския регион. Като гл. организатор на Великденския фестивал, вече 24 години преврща Босилеград в баклански център на детската радост. Вярва, че опитът ще му бъде полезен и в новата медия „ГЛАС ПРЕСС”.

  Още за четене...

  Рекорден брой починали за денонощие в Сърбия

  През последните 24 часа в Сърбия са регистрирани 7 782 нови случая на коронавирус. Те са …

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.