Начало / Новости на српском језику / U Pčinjskom okrugu ugašena četiri odeljenja
Foto: www.rts.rs

U Pčinjskom okrugu ugašena četiri odeljenja

U Pčinjskom okrugu ugašena su četiri odeljenja u srednjim školama u Vranju, Bujanovcu, Trgovištu i Surdulici. Nije bilo dovoljno zainteresovanih učenika za trgovce, poslastičare, poljoprivredne proizvođače, ali ni za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada – zavarivače i operatere za izradu nameštaja.

Tržištu rada nedostaju zavarivači, stalno su otvoreni konkursi za  prijem radnika u Megalu i Alfi, a sa tim zanimanjem lako se dolazi do  posla i u inostranstvu. To su bili i razlozi da bujanovačka srednja  škola predloži novi smer, ugovori dualno obrazovanje, ali su se  prijavila samo dva đaka.

„Ja sam hteo da budem zavarivač da se zaposlim, odem u inostransvo da radim“, kaže Đorđe Nedeljković, Bujanovac.

„Ja sam hteo da upišem smer zavarivač, ali nije bilo dovoljno dece da se prijavi“, kaže Veljko Stanisavljević, Bujanovac.

Učenici su prebačeni u drugo odeljenje. Školovaće se za tehničare motornih vozila.

„Smatram da je možda trebalo dati šansu da ti učenici vide i iskuse rad u privredi“, kaže Biserka Jović, direktor s.š.“Sveti Sava“ u Bujanovcu.

Drvna industrija u Vranju ima dugu tradiciju. Osim Simpa, otvorene su i privatne firme za proizvodnju nameštaja, domaće i italijanske. To je privuklo samo četiri đaka smeru operatera za izradu nameštaja, nedovoljno za formiranje odeljenja.

„Usmeriću se za proizvodnju nameštaja ono što sam i želeo da upišem“, kaže Bojan Pešić, Vranje.

„Roditelji koji godinama kubure sa zaradama, verovatno teško se  odlučuju da decu upućuju u te smerove“, kaže Boža Đorđević, direktor Hemijsko-tehnološke škole u Vranju.

I ove kao i prethodnih godina, u Preševu u nastavi na srpskom jeziku  ima manje od 15 učenika. To je minimalni propisani broj za formiranje odeljenja. I u Bosilegradu je slično.

„Odeljenje u Bosilegradu će opstati u nastavi na bugarskom jeziku sa devet učenika, jer nema mogućnosti školovanja tih učenika u drugim obrazovnim profilima“, kaže Jovica Stevanović, prosvetni savetnik.

Za formiranje odeljenja sa manje od 15 učenika Ministarstvu prosvete škole u Pčinjskom okrugu podnele su deset zahteva za školovanje na bugarskom i srpskom jeziku.

Izvor: www.rts.rs

Докладвай за грешка на тази страница!

Докладвай за грешка на тази страница!Още за четене...

Културния център, училищата и община Босилеград съвместно отбелязаха празника Св.Св. Кирил и Методий

Културния център, училищата и община Босилеград на 24 май по повод Деня на българската просвета …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *