Начало / Новости на српском језику / U Pčinjskom okrugu ugašena četiri odeljenja
Foto: www.rts.rs

U Pčinjskom okrugu ugašena četiri odeljenja

U Pčinjskom okrugu ugašena su četiri odeljenja u srednjim školama u Vranju, Bujanovcu, Trgovištu i Surdulici. Nije bilo dovoljno zainteresovanih učenika za trgovce, poslastičare, poljoprivredne proizvođače, ali ni za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada – zavarivače i operatere za izradu nameštaja.

Tržištu rada nedostaju zavarivači, stalno su otvoreni konkursi za  prijem radnika u Megalu i Alfi, a sa tim zanimanjem lako se dolazi do  posla i u inostranstvu. To su bili i razlozi da bujanovačka srednja  škola predloži novi smer, ugovori dualno obrazovanje, ali su se  prijavila samo dva đaka.

„Ja sam hteo da budem zavarivač da se zaposlim, odem u inostransvo da radim“, kaže Đorđe Nedeljković, Bujanovac.

„Ja sam hteo da upišem smer zavarivač, ali nije bilo dovoljno dece da se prijavi“, kaže Veljko Stanisavljević, Bujanovac.

Učenici su prebačeni u drugo odeljenje. Školovaće se za tehničare motornih vozila.

„Smatram da je možda trebalo dati šansu da ti učenici vide i iskuse rad u privredi“, kaže Biserka Jović, direktor s.š.“Sveti Sava“ u Bujanovcu.

Drvna industrija u Vranju ima dugu tradiciju. Osim Simpa, otvorene su i privatne firme za proizvodnju nameštaja, domaće i italijanske. To je privuklo samo četiri đaka smeru operatera za izradu nameštaja, nedovoljno za formiranje odeljenja.

„Usmeriću se za proizvodnju nameštaja ono što sam i želeo da upišem“, kaže Bojan Pešić, Vranje.

„Roditelji koji godinama kubure sa zaradama, verovatno teško se  odlučuju da decu upućuju u te smerove“, kaže Boža Đorđević, direktor Hemijsko-tehnološke škole u Vranju.

I ove kao i prethodnih godina, u Preševu u nastavi na srpskom jeziku  ima manje od 15 učenika. To je minimalni propisani broj za formiranje odeljenja. I u Bosilegradu je slično.

„Odeljenje u Bosilegradu će opstati u nastavi na bugarskom jeziku sa devet učenika, jer nema mogućnosti školovanja tih učenika u drugim obrazovnim profilima“, kaže Jovica Stevanović, prosvetni savetnik.

Za formiranje odeljenja sa manje od 15 učenika Ministarstvu prosvete škole u Pčinjskom okrugu podnele su deset zahteva za školovanje na bugarskom i srpskom jeziku.

Izvor: www.rts.rs

Докладвай за грешка на тази страница!

Докладвай за грешка на тази страница!Още за четене...

ТЪПАН БИЕ, ХОРО СЕ ВИЕ

Международен конкурс за детска рисунка

За осми пореден път Община Монтана обявява Международния конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *