Начало / Новини / Svečano obeležena godišnjica rada udruženja „Svetlina“

Svečano obeležena godišnjica rada udruženja „Svetlina“

Povodom prve godišnjice rade Udruženje bugarsko – srpskog prijateljstva „Svetlina“ u velikoj sali Gradske uprave Zaječar organizovan je svečani prijem.

Svečanom prijemu prisustvovao je generalni konzul Republike Bugarskoj u Srbiji Edvin Sugarev, predstavnik parlamenta Republike Bugarske Valerij Simeonov, predstavnici Burgasa, Sofije i Varne, i druge brojne zvanice.

„Veliko hvala svima koji  su svojim prisustvom uveličali našu proslavu, hvala onima koji su došli iz daleka, kako bi nam ukazali čast i poštovanje. Ne mogu reći da sam u godini za nama imala poteškoća u radu, jer je lokalna zajednica bila veoma predusretljiva i pružala nam je podršku u realizaciji naših aktivnosti. Uspešno smo realizovali planirane aktivnosti, a početkom oktobra 2018. na naš poziv u Zaječaru je boravio i teatar iz Blagoevgrada, i ova poseta zabeležila je značajan uspeh. Ovo područije nastanjuje osam stotina Bugara, zajednica nije velika, zbog čega ovoj oblasti nije poklanjano dovoljno pažnje do sada. Međutim, sada je sve veći broj, iz dana u dan, onih koji žele da nam se pridruže, da postanu naši članovi. Sledeći projekat koji ćemo realizovati je otvaranje nedeljne škole. Nekoliko sela u ovom regionu ima snažnu svest o svom nacionalnom poreklu. Zato ste potrebni ovom regionu, vi predsavnici naroda, ovom regionu je potrebna vaša pomoć i podrška. Prošle godine ukazalo se svetlo na kraju tunela za Bugare koji žive u Zaječaru i okolini.“ – izjavila je Katja Nikolova predsednica Udruženja bugarsko – srpskog prijateljstva „Svetlina“

Predsednik Nacionalnog fronta za spas Bugarske Valerij Simeonov u ime narodne skupštine i članova partije na čijem čelu se nalazi čestitao je Udruženju bugarsko srpskog prijateljstva „Svetlina“ i istakao da je prisustvo svih zvanica danas dokaz da cela Bugarska prepoznaje napore koje udruženje ulaže u cilju očuvanja identiteta i nacionalne svesti u ovom regionu, i rešavanju problema zajednice na ovom područiju.

„Vaši smo veliki dužnici, jer skoro ceo jedan vek naša država nije poklanjala dovoljno pažnje bugarskoj zajednici u Srbiji. Pratimo demokratske procese u Srbiiji koji su omogućili da ovakva udruženja postoje i da putem njih članovi zajednice mogu da izraze svoj identitet i da zaštite svoja prava. U Dimitrovgradu i Bosilegradu imamo dva kulturno informativna centra koji su priznati od strane države i čiji rad finansira drava. Sada imamo udruženje i u Vranju. Ovo je proces koji traje – što je nabolji deo cele priče. Ono što je jako dobro jeste činjenica da imate podršku lokalne zajednice.“ -istakao je predsednik Nacionalnog fronta za spas Bugarske Valerij Simeonov

Svečanom prijemu pristustvovao je i generalni konzul Republike Bugarske u Srbiji njegova ekselencija Edvin Sugarev, kao i predstavnici Burgasa, Sofije i Varne.

Svečanom obeležavanju godišnjice rada Udruženja bugarsko srpskog prijateljstva „Svetlina“ nisu prisustvovali predstavnici lokalne samouprave.

Izvor: www.glas-zajecara.com

Докладвай за грешка на тази страница!

Докладвай за грешка на тази страница!

captcha

Още за четене...

Нарисуваха най-големия портрет на Васил Левски (ВИДЕО)

Най-големият живописен портрет на Васил Левски – Апостола на свободата, се появи под формата на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.