Jedini glas opozicije; foto: JV

Kamberi na sednici Skupštine: Južnjaci siromašni bez obzira na nacionalnost

„Čuli smo da se otvaraju fabrike od Subotice do Vranja, ali ne i do Bujanovca i Preševa. Za te fabrike se govori da ih otvara predsednik Vučić. Neka otvori po jednu i u našim opštinama“, rekao je u skupštini Srbije lider Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi. U skupštini se bira nova, oročena Vlada Srbije, a nastup Kamberija izazvao je brojne komentare jer je do sada zapravo jedina kritika vlasti iz saziva u kome SNS ima apsolutnu većinu.

„Goran, Slavica i Zoran i Vesna iz Surdulice, Vranja, Bosilegrada ili Tgovišta su podjednako siromašni i bez posla kao i Muhamed, Iljir, Teluta iz Bujanovca, Tutina ili Sjenice“ – reći su opozicionog poslanika Šaipa Kamberija kojim je nakon ekspozea mandatarke nove Vlade ukazao na nejednakost regiona i na posledice klasnih razlika, a ne etničkih.

Nije se u novom sazivu Skupštine očekivao glas opozicije, koja je u najvećem obimu nije učestvovala na izborima, većina stranaka koja je prešla izborni prag naći će se u novoj Vladi, a za razliku od nekih prethodnih, mesta za manjine neće biti.

Kao jedina opozicija sa 6 poslanika od 250 iskristalisala se koalicija Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka čiji je predsednik poslaničkog kluba Šaim Kamberi ukazao na brojne probleme Albanaca, ali i probleme svih ljudi na jugu, bez obzira na nacionalnost.

Nisu samo manjine diskriminisane. Stanje građana opština na jugu Srbije oslikava vaša neoliberalna politika koja svakog dana produbljuje i socijalnu nejednakost regiona. Ne podržavamo ovu Vladu, sa što kraćim mandatom rastu šanse i nade za jačanje slobode, demokratije i jednakosti – rekao je Kamberi.

On je dodao da su Bujanovac i Preševo pod stalnom policijskom opsadom, a pozvao je Vučića da dođe i otvori neku fabriku na krajnjem jugu, jer su građani, kako objašnjava, bez obzira na nacionalnost, siromašni i bez posla.

Nema prosperiteta bez pomirenja, nema pomirenja bez suočavanja sa prošlošću. Vlada nije preduzela ni jedan od 3 sporazuma koji je Srbija potpisala sa izabranim predstavnicama Albanaca iz Preševske doline. Preševo, Bujanovac i Medveđa predstavljaju tipičan primer diskriminisanog regiona. Čuli smo da se otvaraju fabrike od Subotice do Vranja, ali ne i do Bujanovca i Preševa. Za te fabrike se govori da ih otvara predsednik Vučić. Neka otvori po jednu i u našim opštinama. Pogledajte samo etničku strukturu zaposlenih u vranjskoj Bolnici, katastru ili na naplatnim rampama u Bujanovcu – kaže Kamberi.

Vlast u Srbiji nazvao je autokratskom i totalitarnom, rekao je da „ksenofobija cveta“ i da se upućuju pretnje manjinama, a iako Vlada ima 11 žena na čelu ministarstava, nema manjina, iako ima Ministarstvo za ljudska i manjinska prava gde je predložena nekadašnja perjanica DS-a Gordana Čomić.

Od nas se traži da podržimo novu Vladu sa istim premijerom i istim šefom, stanje u kome je predsednik i premijer i Vlada i parlament. Ali parlament je drugačiji od Vlade, jedinu opoziciju predstavljaju poslanici Ujedinjene doline i SDA Sandžaka. Šest od 250, baš tužno za demokratiju. Ovakav parlament nije mogao da proizvede čak i Slobodan Milošević, a Dačić i Vučić su se pokazali efikasnijim od svojih političkih očeva. Ova koalicija proizvela je, kao ni kada do sada u pluralističnoj Srbiji, totalitarnu vlast. Jedina istinata parola Srbije je Srbija kao Belorusija, gde makar opozicije ima na ulicama – rekao je poslanik.

Poslanička grupa koju predstavlja neće glasati za izbor nove Vlade, a kako je rekao, neće poslušati savet koji daje Meša Selimović čoveku koji želi dobro – da ne govori ono što uvek misli i da bi trebao da čuti.

Ali ja nisam izabran da ćutim, nego da bih rekao ono sa čim se ne slažem. Predstavljam diskriminisane Albance Preševske doline. Svestan sam da me slušate sa predrasudama, ja sam Albanac iz Velikog Trnovca, ali je istina da imam pasoš Srbije i plaćam porez u Srbiji – rekao je opozicioni poslanik.

Njegov govor izazvao je reakciju predsednika Skupštine Ivice Dačića, kao i nekoliko poslanika vlasti i mandatarke Ane Brnabić, a izbor i zakletva novih ministara očekuje se do kraja dana.

Podsetimo, u novu Vladu koja se sklapala 4 meseca, ušao je i jedan južnjak – potpredsednik SPS-a i lider surduličkih socijalista Novica Tončev dobio je ministarsko mesto bez portfelja, a za šta će tačno biti zadužen, još nije poznat.

Autor:Ljubomir Filipov

Izvor:Južne vesti

Докладвай за грешка на тази страница!

  captcha

  За redaktor2

  Още за четене...

  Заев: Ако се погрижим за българските интереси, а те за нашите, ще намерим решение

  „Да оставим историята на историците. Можем да я използваме по положителен начин. Тя ни обединява, сплотява …

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.