Гастрономија Бугарске – спој мириса и укуса

0
Фото: www.panacomp.net

За бугарску кухињу можемо рећи  да је веома разноврсна због релативно топле климе и разноврсне географије која омогућава узгој разноврсног поврћа, лековитих зачинских биљака и воћа.

У свако јело незаобилазан  састојак је  поврће, а сваки дезерт је обогаћен свежом воћком. Међутим, оно по чему је Бугарска надалеко позната јесу млечни производи, тачније јогурт и кисело млеко. Чувена бугарска бактерија  „Lactobacillus Bulgaricus“ је одговорна за јединствени укус и конзистенцију бугарског јогурта и може се пронаћи само у Бугарској. Интересантна чињеница је да Бугари користе јогурт са три месеца живота а јогурт помешан са хладном водом је омиљено пиће током врелих летњих дана.

Фото: www.panacomp.net

Прва помисао на бугарску кухињу су зачини. Припремање хране у Бугарској не може да прође бројних зачина. Најдоминантнији зачини су  чубрица и мирођија који храни дају посебну арому.

Не постоји оброк који се започиње без салате.  Уз јело се углавном сервира сезонска салта од свежег поврћа.  Већина бугарских јела је печена у пећници, кувана на пари или у облику чорби. Тешко можете наћи пржену храну. Бугари то не практикују за разлику од Срба, посебно јужних крајева Србије где се овакав вид припремања хране практикује свакодневно.  Једино се може рећи да се у Бугарској практикује гриловање, тј. роштиљање разноврсних врста меса и поврћа.

Фото: www.panacomp.net

Ћуфте и ћебапче су најзначајни месни производи који се припремају у различитим облицима.  Као прилог уз овај бугарски специјалитет обавезно иде парадајз, краставац, печени кромпир итд. Затим мешана скара са љутеницом је такође актуелна, као и изузетно укусна димљена кобасица Луканка.

Поред ових специјалитета не мањи значај има и бугарски хлеб који се обично набавља свеж сваког дана. Омиљен оброк је кришка топлог хлеба прекривена фета сиром и режњевима свежег парадајза.

Фото: www.panacomp.net

Бугари се могу похвалити и добром ракијом. Најбоље ракије су од шљиве, кајсије, грожђа, али и чувена мастика. Вино је одувек произвођено и конзумирано у Бугарској.  Традиција производње вина је и данас веома успешна. У овој земљи је 2007. године произведено 200000 тона вина, те је Бугарска  рангирана на 20. месту по производњи у свету.

Фото: www.panacomp.net

Дарко Аначков

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.