Начало / Новини / Vladajuća većina u Narodnoj skupštini usporava evropski put Srbije

Vladajuća većina u Narodnoj skupštini usporava evropski put Srbije

Međusektorska grupa za slobodu izražavanja i medija i Radna grupa za Poglavlje 23 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji upozoravaju da oštrim i neistinitim napadima na organizacije civilnog društva i nezavisne medije u Narodnoj skupštini Srbije predstavnici vladajuće većine dovode u pitanje i istinsko zalaganje Srbije na njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Narodni poslanik Aleksandar Martinović, koji je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS), optužio je organizacije civilnog društva BIRODI, Transparentnost Srbije i CRTA-u, kao i redakcije CINS-a, BIRN-a, Istinomera, TV N1, nedeljnika Vreme da svojim potkrepljenim istraživanjima i analizama „idu na to da sruše bezbednosni sistem Republike Srbije“. Naglašavamo da je nedopustivo da predstavnici vladajuće većine u Skupštini Srbije, zloupotrebljavajući raspravu o Izveštaju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, iznova targetiraju nezavisne medije i organizacije civilnog društva.

Sloboda informisanja jedna je od temeljnih civilizacijskih vrednosti i svako ograničavanje ovog prava usporava evropski put Srbije. Imajući u vidu ovu činjenicu, Narodna skupština Srbije, kao najviši organ vlasti u državi, obavezna je da u skladu sa Ustavom i važećim zakonima stvara uslove za poštovanje osnovnih sloboda u društvu i na taj način utire put Srbije ka evrointegracijama.

Želimo da istaknemo i da je nespojivo da se, u istom trenutku dok ministar spoljnih poslova u Londonu, potpisuje pristup globalnoj Koaliciji za slobodu medija, obavezujući se da će raditi na zaštiti medijskih sloboda, u Narodnoj skupštini Srbije osporavaju elementarna prava svakog građanina i dovodi se u pitanje transparentnost rada državnih organa i institucija.

Međusektorska grupa za slobodu izražavanja i medija i Radna grupa za Poglavlje 23 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji podsećaju na ustavnu obavezu da svaki građanin „ima pravo na pristup podacima koji su u posedu državnih organa i organizacija kojima su poverena javna ovlašćenja, u skladu sa zakonom“ i pozivaju predstavnike građana u Narodnoj skupštini da se ponašaju u skladu sa Ustavom, važećim zakonima i principima vladavine prava.

Izvor: NKEU

Докладвай за грешка на тази страница!

Докладвай за грешка на тази страница!

captcha

Още за четене...

Откривена спомен-плоча Немцима у Бачкој Паланци

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор присуствовао је у Бачкој Паланци откривању и освештавању споменика …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.