3.2 C
Босилеград
петък, 19. април 2024
Начална Новини Несметан прелазак границе за грађане у пограничним подручјима

Несметан прелазак границе за грађане у пограничним подручјима

0
Beograd, 2.januara 2014. - Premijer Srbije Ivica Dacic porucio je danas da vanredeni parlamentarni izbori nisu prioritet, ali da to ne znaci da se plasi izbora, jer i ako ih bude, smatra da ce time biti "zapecacena sudbina opozicionih stranaka". Dacic je novinarima rekao da tema izbora nije aktuelna i ponovio da se prvi potpredsednik vlade i lider SNS Aleksandar Vucic i on slazu da izbori nisu prioritet i da to nije na dnevnom redu, a da li ce biti promenjen odnos politickih snaga to je za neku kasniju raspravu. FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / nr

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је Влада донела одлуку да се омогући несметан прелазак границе за људе који живе у пограничним подручјима, а који раде или имају своју земљу преко границе.

Дачић, који ће сутра на граничном прелазу Хоргош разговарати са министром спољних послова и спољне трговине Мађарске Петером Сијартом, истакао је за агенцију Танјуг да је то питање решено пре свега због Мађарске, али ће важити и за сва погранична подручја са другим земљама.

Већ недељу-две постоје активности по том питању и Влада је донела одлуку да се практично омогући несметан прелазак за људе који раде преко границе или имају своју земљу, чак и у овим условима ванредног стања, објаснио је он.

Дачић је пренео да ће са мађарским колегом разговарати о билатералним односима Србије и Мађарске, као и о времену које следи након борбе против епидемије, односима у ЕУ, Србији као земљи кандидату.

Током сусрета ће, како је прецизирао, пре свега бити речи о билатералним мерама, мађарским плановима и размишљањима, и то не само у вези са организацијом друштва, већ и за конкретно питање које се односи на промет путника са нашом земљом.

Према његовим речима, потпуно отварање граница још није на дневном реду, али јесте једна од тема разговора како би се видело какви ту планови постоје.

Европска унија, без обзира на то што покушава да има једну заједничку мапу пута за попуштање мера, нема званично заједничку политику тим поводом. То ће вероватно бити на основу различитих процена. Најавили су да ће прво отворити промет путника унутар ЕУ, а колико ће се задржати та ограничења, видећемо, навео је Дачић.

Он је напоменуо да је Сијарто човек од највећег поверења и практично изласланик мађарског премијера Виктора Орбана у договорима које Орбан има са председником Србије Александром Вучићем.

Сијарто је недавно долазио у Београд, где је разговарао са министром финансија Синишом Малим управо о времену након епидемије, а има и добру сарадњу са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић у вези са европским интеграцијама Србије, указао је Дачић.

Према његовим речима, сутрашњи састанак ће бити одржан на граничном прелазу Хоргош, на српској страни, уз поштовање свих мера које је наш стручни тим препоручио.

Izvor: srbija.gov.rs

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.