Бојан Аначков (БСЦ): Шуме су плућа наше планете

0
www.tacno.net

Дипломирани инжењер шумарства и сарадник Бугарско – српског центра за питања екологије и заштите животне средине Бојан Аначков за Глас Пресс говори о значају шума за нашу планету и нашу земљу.

„С разлогом се каже да су шуме плућа наше планете. Шуме ослобађају кисеоник у процесу фотосинтезе , апсорбују гасове, седиментирају прашину, филтрирају чврсте и радиоактивне честице ( стабло дивљег кестена старо око 30 година може да задржи око 120 кг прашине ), затим можемо говорити о бактерицидном дејству шума јер је шумски ваздух богат етеричним уљима који уништавају микробе. Шуме филтрирају воду, спречавају клизишта и ерозије, смањују буку, ублажавају климатске промене. Забрињава информација да је 29% Србије под шумом, а треба 40%!“ – наводи Аначков.

„Нажалост, последњих година се суочавамо са масовном сечом шума. Пчињски округ предњачи по томе. Ако се настави овим темпом убрзо ћемо осетити контраударац природе јер нам природа неће опростити. Наравно, све то ће се одразити на здравље људи, биљака и животиња. Треба развијати свест људи о очувању и заштити животне средине, мада  не верујем да ће се у Србији у скорије време нешто променити по том питању“ – додаје Бојан.

С обзиром да је у Бугарско – српском центру у Врању сарадник за питања заштите животне средине, интересовало нас је да ли ће БСЦ у скорије време реализовати овакве активности.

„Ми ћемо се у сваком случају прикључити свакој акцији овог типа. Очување животне средине је један од циљева нашег центра. С обзиром да БСЦ води екипа младих енергичних људи, ја ћу бити само помоћ и подршка овој екипи која има велику жељу да истраје у овоме и ја сам сигуран да ће тако бити“.

Фото: www.fokus.ba

Д.А. ГЛАСПРЕСС

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.