Начало / Новини / Важна информация за студентите по 103 ПМС!

Важна информация за студентите по 103 ПМС!

Генералното консулство на Р България в Ниш разпространи важна информация, подписана от Генералния консул г-н Едвин Сугарев, за реда и необходимите документи при кандидатстване за виза тип „Д“ за студентите, приети във Висшите учебни заведения в Р България по смисъла на ПМС № 103 от 31.05.1993г. необходима за получаване на лични карти за временен престой в Република България по време на редовното им следване.

В информацията на първо място е подчертано, че „Удостоверение за български произход се издава от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) след представяне на удостоверение за български произход, издадено от Културно-информационните центрове на българските национални малцинства в Република Сърбия“.

На второ място се отбелязва, че „Общинските власти в Република Сърбия нямат никакво отношение към процедурите по кандидатстване и прием по ПМС № 103 от 31.05.1993г., както и към процедурите по издаване на виза „Д“.

По-надолу са изброени необходимите документи за получаване на виза тип „Д“.

1. Заявление за виза по образец със снимка, към което се прилагат следните  документи в оригинал и едно копие.

2. Удостоверение за приемането му за обучение в Република България, издадено от Министерството на образованието и науката;

3. Уверение, издадено от висшето училище, че студентът е приет за обучение през съответната година;

4. Редовен документ за задгранично пътуваен със срок на валидност не по-малко от 18 месеца;

5. Фотокопие от страниците на документа за задгранично пътуване с личните данни и с положените визи и/или фотокопие на притежаващите разрешения за пребиваване;

6. Снимка паспортен формат;

7. Удостоверение от ДАБЧ за български поризход по смисъла на ПМС № 103 от 31.05.1993г.;

8. Валидна медицинска застраховка за пътуване в чужбина, която да покрива целия период на планиран престой (180 дни) с минимален размер на покритие 30 000 евро. Застраховката трябва да може да покрие всички разходи, които може да възникнат във връзка с репатриране по медицински причини, за спешна медицинска помощ и/или болнично лечение по спешност или смърт на територията на Република България: – ! Не се изисква за студентите които при записване във висше училище се ползват от здравно осигуряване, за което представят документ!;

9. Доказателства за осгирено жилище;

– настанителна заповед за студентско общежитие или: нотариален акт или друг документ, доказващ собствеността или ползването на имота;

– нотариално заверена декларация по параграф 1, т. 20 ЗЧРБ от собственика за предоставяне на адрес на пребиваване – при представяне на договор за наем;

10. Документ, удостоверяващ получаването на стипендия или доказателства за наличието на стабилниуредовни, предвидими и достатъчни средства за издръжка, без да се прибягва до системата за социално подпомагане, в размер, не по-малък от минималната месечна работна заплата, минималната стипендия или минималната пенсия за страната, за срока на пребиваване на територията на Република България;

11. При първоначално подаване на заявление за разрешение за пребиваване лицата, навършили 18 години, с изключение на лицата без гражданство, представят свидетелство за съдимост, издадено от държавата, чиито граждани са, или от държавата на обичайното им пребиваване. – За студентите от български произход по смисъла на ПМС № 103 от 31. 05. 1993г., Генералното консулство ще приема свидетелства за съдимост и на сръбски език, за да се намалят разходите на студентите за превод и легализация при подаване на документите за виза.

Източник: КИЦ „Босилеград“

Докладвай за грешка на тази страница!

Докладвай за грешка на тази страница!



Още за четене...

Карамфил девойче във Вранска баня

Традиционното забавно-туристическо мероприятие „Дни на карамфила“ ще се проведе във Вранска Баня уттре и в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.